Norrdans måndag 26 mars kl 19.00

dansaflamencotips2 Comments

Måndag 26 mars kl. 19:00
dansar Norrdans – Norrlands egna internationella dansensemble –ODYSSEUS på Umeå Folkets Hus IDUN. Missa inte detta gästspel från Norrdans – och att känna antikens vingslag.

 

Elever till Sofias Flamenco får erbjudandet att köpa biljett till föreställningen för endast 30 kr/biljett!

 

Här är en liten film/teaser från repetitionerna av inledningsscenerna av Odysseus. Det blir en virvlande stark föreställning – med kraftfulla och finstämda inslag. Som Odysseus irrfärder på sin väg hem.

https://vimeo.com/255911050

Odysseus skapad av tjeckiska koreografen Lenka Vagnerova är vår stora satsning våren 2018 och blir en ca 75 minuters föreställning utan paus med åtta dansare! Scrolla ned för bilder från föreställningen!

Odysseus: Människan har alltid fascinerats av myter om hjältar som visar vägen till uppoffringar och mod. Legenden om Odysseus från Ithaka är en av de mest kända grekiska historier och en värdefull andlig skatt som fortfarande talar till oss. Odysseus hemresa från Troja präglades av ​​förlust och hjärtesorg men också av personlig utveckling och triumf.

Arketypen av en hjälte enligt grekiska myter var inte endast en fysisk stark karaktär utan också en intelligent, slug och modig person med ett stort hjärta och förmågan att agera. Hjältar beskrevs inte heller som perfekta och gudomliga varelser på något sätt utan var inspirerade av mänsklighetens grundläggande källor. Även om dagens kultur är helt annorlunda än forntida samhällens, kan vi uppfatta och kanske förstå originalspråk och budskap från antika myter. Berättelserna i sig är odödliga och knutna till människan.

Den prisbelönta koreografen Lenka Vagnerová (Tjeckien) är intresserad av dualiteten i en mytologisk hjälte som enligt legenderna hade både superkrafter och ideala karaktärsdrag men också var skör. Hon vill utforska Odysseus inre kvalitéer som påhittighet, viljestyrka och mod. Hur hanterade Odysseus rädsla, ensamhet, kärlek och vänskap? Hur hittar vi sambanden med vår tid? Hur små saker kan göra någon till en hjälte och hur viktigt det är att ha hoppet kvar även i livets motgångar. Våra liv är fyllda av kamp, hopp, kärlek och tårar.  Likt Odysseus liv.

Än idag finns hjältar överallt, men kanske är vi för blinda att se eller för fega att våga erkänna hjältedåd.  Fortfarande måste en riktig hjälte övervinna, slåss och gå igenom många utmaningar för att uppnå sitt slutliga mål -att nå sitt hem, sin kärlek och harmoni. Vi utlovar en adrenalinfylld föreställning som säkert får dina handflator att bli svettiga. Följ med på Odysseus hemresa och möt dina inre demoner!

 

2 Comments on “Norrdans måndag 26 mars kl 19.00”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *