Om mig

Jag heter Sofia Lindgren. Jag dansar samt undervisar i flamenco i Umeå med omnejd. Jag har dansat i mer än 20 år och ger regelbundna kurser. Jag erbjuder även workshops och skräddarsydda arrangemang vid möhippor, fester och dylikt.
Innehar F-skattsedel.

För över 20 år sedan kom jag i kontakt med flamenco och fascinerades mycket av framförallt musiken men också av dansen. Efter en helgkurs som jag tänkte var bara en engångs prova-på var jag såld! Jag började ta lektioner på Balettakademien i Umeå och efter det har jag på olika sätt förkovrat mig i dansen genom kurser i Sverige, Tyskland och Spanien. Jag bodde en längre tid i Granada i Spanien och dansade dagligen och efter det – 2005 utbildade jag mig till Danspedagog med inriktning Flamenco vid Danshögskolan i Stockholm.
Där läste jag också barndans, specialpedagogik och pilates.

Lärare jag tagit kurser för

Amor de Dios i Madrid:
Maria Magdalena, Ciro och Tomas de Madrid.
Carmen de las Cuevas i Granada:
Stella Arauzo, Mari Carmen, Estefanía Martinez
och Pepe Lozano (rytmer, palmas).
Tanzhus NRW i Düsseldorf :
Miguel Vargas, Leonor Moro, Rafael Campallo,
Rosa Montes och Alberto Alarcón.
Har också dansat för:
Israel Galván, Manuel Liñan, Angel Rojas, Belén Maya,
Javier Latorre, Carlos Carbonel Marco Flores,
Alicia Marquez, La Rubia, Maria Juncal
och Kaari Martin (Finland)
Pilar Fajardo- (Granada)
Patricia Lozano & Rosi Navarro ”La Divi”

PEDAGOGUPPDRAG

Utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm.
Utvalda uppdrag:

 • Kulturpalatset i Örebro (med Antonio Valcarcel)

 • Dansforum (nuvarande Balettakademien Umeå)

 • Vuxenskolan

 • ABF Stockholm

 • Danscompagniet Stockholm

 • Musikalakademien Strömbäcks Folkhögskola-workshop

 • Musikalkoreografier

 • Diverse skolor/fester & privatlektioner

 • Barndans och pyttedans

 • Dans för barn med särskilda behov

   

  Övrigt:

  Koreograf på RIKSTEATERN.
  Tyst teaters uppsättning Bernardas Hus”  Våren 2017

  -Salsalärare i ett flertal år med ”Umeåsalsadance” Framförallt med inriktning på LA-style
  -Pilatesinstruktör hos ”Kroppskontroll” i Umeå
  -Instruktör på IKSU-sport och IKSU-spa.

Min undervisning

Tekniken, uthålligheten och koncentrationen är viktig i dansen. Oavsett vilka mål du har med dansen lägger jag stor vikt vid hållning, kroppsstyrka och kroppskontroll, något som du alltid kommer att ha glädje av för att förbygga eventuella skador eller överansträngningar i din vardag. Min pilateskunskap genomsyrar min undervisning även på dansklasserna.

Mitt huvudsakliga mål med dans och dansundervisning är att man ska känna att man är med och att man dansar med sin kropp. Att man är här och nu och känner att man dansar på sin nivå så man efter en lektion kan gå därifrån förhoppningsvis slut och svettig, men framförallt ha känt dansglädjen! Dans för mig är en dialog med musik, sig själv och varandra där vi skapar en god och trygg stämning där var och en kan utvecklas på sin nivå.

Nybörjarnivå:
Jag börjar alltid från grunden så att man som helt nybörjare ska kunna hänga med. Jag rekommenderar sedan att man håller sig på den här nivån minst 2 terminer. Har man viss danskunskap sedan innan, kan det hända att man lär sig fortare och kan flytta upp en nivå.

Fortsättningsnivå:
Här krävs minst 2 terminers förkunskap. Har man mycket danserfarenhet kan det eventuellt räcka med en termins förkunskap i flamenco. Eftersom det är viktigt att man som deltagare känner att det är rätt nivå för en själv vill jag att om man känner sig osäker på vilken nivå som passar, samråder med mig så att det ska kännas rätt.

Teknikklass:
Här bygger vi inte på någon koreografi. Vi jobbar med fördjupad kunskap i rytmerna, stampar, hållning, armar och händer. Här ska du känna att du riktigt arbetat igenom kroppen och fått dansa och svettas ordentligt. Jag bygger på övningarna utifrån deltagarna och inte utifrån en koreografi.

Flamenco för barn:
Barnen introduceras i flamencons rörelseuttryck och får smaka på rytmer,stampar, klappar och kastanjetter. Vi blandar klassen med en leksam dansträning som mer och mer inriktas till flamencons rörelser och mönster. Här finns det stort utrymme för barnens fantasi och uttrycksförmåga.

Här håller jag till

Terminskurserna håller till på Bankgatan 10 B, Väst på stan i Umeå. Ca 10 minuters gångavstånd från Vasaplan.
Lokalen drivs av ”Prana Friskvård”.
Där finns omklädningsrum med dusch och bastu.

Vad är Flamenco?

Flamenco är dans (baile), gitarr (guitarra), sång (cante)och rytm/handklapp (palmas). Det är en konstform med sina rötter i Andalusien i södra Spanien och är mycket kraftfull och temperamentfull. Flamencons ursprung är omdiskuterat, men sägs ha uppkommit i en blandning av många olika folkslag. Under 1400-talet började den största invandringen av zigenare till södra Spanien. Där möttes de av flera olika folkslag såsom judar, kelter, araber m.fl. Under århundraden har man tillsammans uttryckt sin smärta, glädje och livsöden genom sång och dans. Dessa olika musikformer har blandats och med tiden utvecklats till dagens flamenco.

Flamenco har fascinerande rytmer och dansaren utför ofta ett komplicerat fotarbete och rytmiserar och musicerar med hela kroppen och har hela tiden ett nära samspel med sången och musiken vilket gör att den ofta känns dynamisk och levande. I flamencon finns hela känsloregistret representerat, allt ifrån djupaste sorg till glädje och lekfullhet.
Först senare under 1900-talet har flamencon blivit en kommersiell konstform som dansas av människor runt om i världen och från att mest ha varit en folklig dans som setts på mindre intimare scener (tablaos), ser man den nu också på scenen i stora sammanhang, både större danskompanier, men också med framstående soloartister.
Flamencon, som så många andra danser, utvecklas och moderniseras och hämtar influenser och inspiration från andra danser och musiker.
Flamencon har många varierande rytmer och typ av danser. Några exempel är:
Soleares, Alegrías, Bulerías, Tarantos, Tientos och Tangos

Sevillanas

Sevillanas är en populär pardans som dansas i Spanien. Det är en folkdans som kan dansas av två kvinnor, två män eller man och kvinna. Man håller inte i varandra utan dansar mot/med varandra. Den består av fyra olika turer och är väldigt rolig att kunna dansa eftersom de har samma form världen över och ofta dansas, sjungs och spelas i festliga sammanhang. Sevillanas kan även dansas som uppvisningsdans, men ses oftare oftast dansas och sjungas ute på barer eller festivaler.

Skor & utrustning

Eftersom man stampar en hel del i flamenco använder man en sko med klack. På riktiga flamencoskor finns spikar både vid tån och på klacken för att få bästa ljud. Men om du precis börjat dansa flamenco kan det fungera lika bra att använda en sko utan spikar, bara klacken är lite stadig och skon sitter ordentligt på foten så den inte lossnar när du stampar. Oftast ser man tjejer dansa med en vid kjol, antingen med volanger eller utan. På lektionerna är dock det viktigaste att man har bekväma kläder att röra sig och svettas i. Flamencoskor finns för tillfället inte att köpa i Umeå, men går att beställa på bland annat:

Tips på var du kan beställa skor och danskläder:

Dance & gymshop

Flamenco-world.com

Har du några flamencoskor eller kjol som du inte längre använder och vill sälja? Kontakta mig så kan jag hjälpa till att föra informtaionen vidare!

På denna länk hittar du begagnade skor och kjolar!

Musik

Varsågod! Här är en Spotifylista med massor av bra Flamencomusik!

Ni som tar klasser för mig kan hitta den mesta musiken jag använder under mina lektioner på denna lista.
Söker ni någon specifik låt som ni gillar, tveka inte att fråga!

Flamencoartister som jag rekommenderar:

SÅNG: Carmen Linares, Miguel Poveda, Camarón de la Isla, Estrella Morente,
Enrique Morente,
Maite Martín, José Merce

GITARR: Paco de Lucia, Vicente Amigo, Tomatito, Erik Steen, Eva Möller Norée

PIANO: David Peña Dorante