Paco De Lucia

dansaflamencoVideoklippLeave a Comment

En stor flamencostjärna har lämnat oss- Paco de Lucia

Paco de Lucia har ofta kallats flamencomusikens gudfader.Han började spela vid 6 års ålder och till en början ackompanjerade han andra flamencogitarrister, men 1967 började han som soloartist och släppte sin första soloskiva.

Francisco Sánchez Gómez som är hans riktiga namn menade att hans pappa som var sångare var en stor inspirationskälla för honom.

Paco de Lucia medverkade till att modernisera den spanska flamencotraditionen. Han förde in jazz, pop och klassiska influenser i den traditionella flamencon. Traditionalisterna inom flamencogenren blev irriterades av det, men i och med detta bidrog han till att sprida musiken till en stor internationell publik. Han har uppträtt med kända jazzmusiker och med b.l a Eric Clapton och Bryan Adams och jobbat en hel del med den stora flamencosångaren Camaron de la Isla.

2004 belönades han med Spaniens finaste kulturpris, prinsen av Asturiens pris, för sina insatser för flamencon.

Han har vid flera tillfällen uppträtt här i Sverige vid Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Paco de Lucias musik var min första upplevelse av flamencomusik. Hans skivor spelades varma i mitt hem, framförallt efter vårt år i Spanien, så för mig var det hans musik som var starten för min kontakt med flamenco och som lagt grunden för mina upplevelser av musiken och det imponerande flamencogitarrspelet. Hans musik har ständigt återkommit till att ligga som favorit på mina låtlistor.Det är en stor förlust för flamencovärlden att han har gått bort, men hans underbara musik kommer alltid att leva kvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *